VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Ylä-Karjala -lehti ajaa kuntaliitosta sokeana

Näyttäisi mallia, häviämällä pois valehtelemasta 

Nurmeksen ja Valtimon alueella ilmestyvä Ylä-Karjala ajaa maakuntalehti Karjalaisen tavoin laajoja kuntaliitoksia alueelle, Ylä-Karjala kuntaliitosta Pielisen Karjalan alueelle. Lehti jopa kehotti keväällä pääkirjoituksessakin vaihtamaan kuntaneuvottelijoita, jos alueen kuntaliitos tai Paras-hanke ei etene. Kuten aikaisemmassa jutussa on todettu myös konsernin maakuntalehti Karjalainen on pyrkinyt painostamaan Joensuun seudun kuntia, kuten Kontiolahtea, kuntaliitokseen Joensuun kanssa. Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota myös muut kirjoittajat.

Mitkä ovat Karjalaisen ja Ylä-Karjalan tavoitteet näin voimakkaaseen kannanottoon? Yhtenä vastauksena tähänkin voidaan todeta, että tavoitteena on vallan keskittäminen entistä selvemmin konsernia lähellä oleville valtaryhmittymille. Tavoitteena on myös nähtävä se, että sillä tavalla alueen julkaisutoiminnassa voisi tapahtua keskittymistä nykyistä enemmän Karjalaisen yhtiön ympärille mm. paikallislehtien osalta. Esimerkiksi Pielisen Karjalassa Juuassa ilmestyy kotiseutuyhdistyksen kustantama paikallislehti Vaarojen Sanomat, joka ei ole Karjalaisen konsernin hallussa.

Selvästi Ylä-Karjala -lehden paikallista johtoa sapettaa, kun Juuka saa jatkaa ihan valtiovallan päätöksillä itsenäisenä kuntana ja Lieksa ei hyväksynyt isäntäkuntamalliakaan.

Useissa selvityksissä on tuotu jo julki, että jo tehdyissä kuntaliitoksissa ja Paras-sopimuksissa ei ole päästy asetettuihin tavoitteisiin, kustannukset ovat nousseet, menot lisääntyneet ja palvelut heikentyneet. Mutta eihän Ylä-Karjala lehtenä, saati lehden palstoilla kirjoittavat tuo julki näitä selvitystietoja. Lehti hehkuttaa linjanaan vain alueen kuntaliitosta - ja sokeana.

Ylä-Karjala -lehti voisi näyttää mallia

Kun nimenomaan Ylä-Karjala on niin kovasti hehkuttanut, että iso olisi ”kaunista”, niin läpyskät voisivat näyttää mallia, tilalle vain yksi läpyskä alueelle. Samalla säästyisi luontoa ja energiaa sekä paperia tärkeimpiin tarpeisiin.

Ylä-Karjala voisi katsoa mallia mm. poliisi-, käräjäoikeus-, vero- ja työvoimahallinnon yhdistymisistä. Eikä asia ole vieras myöskään yksityissektorilla, mm. alueen osuuspankit ovat yhdistymässä.

Ylä-Karjala ja Lieksan Lehti voisivat yhdistyä Pielisen kaupungin lehdeksi, kun Ylä-Karjala jopa Sanomalehtiliiton maksaman mainoksen muodossa mainostaa jotakin ’Pielisen kaupunkia’, viimeksi 2.8.2008. (Ajatuksen Pielisen kaupungista heitti julkiseksi aikoinaan kaupunginvaltuutettu Liisa Honkanen).

Ja miksi vain Pielisen Karjalan kunnat yhteen? Eikö koko Pohjois-Karjalan maakunta voisi olla yhtä suurta hallintoaluetta, kuntaa? Joensuuhun haluaisivat liittyä kaikki, kuten useat kunnat ovat jo tehneetkin, ja siihen on menty myös jo eri palvelujen kohdalla. Ylä-Karjalan juttujen ja pääkirjoitusten logiikan mukaanhan asiat hoidettaisiin silloin vieläkin paremmin, valtaa keskittämällä ja palveluja karsimalla.