VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

16.1.2012

PielisPlus käsitteli ABC-ketjun bensamonopolia Ylä-Karjalassa

Miksi Nurmeksen kaupunki ei ilmoita joka talouteen jaettavassa PielisPlussassa?

Ilmaisjakelulehti PielisPlus (9.1.13) otti hyvin kantaa pääkirjoituksessa ABC-ketjun monopoliasemaan Ylä-Karjalan alueella:

"Alueena Valtimo, myyntituotteena polttoaine ja toimijana ABC. Valtimolaiset ovat käytännössä pakotettuja maksamaan bensasta valtakunnallista ylihintaa. Boikotoida ei enää voi, kun Essoa ei enää ole. Menovesi onkin mitä sopivin myyntituote monopolin turvin ylihinnoiteltavaksi. Kuntalaiset ovat siitä täysin riippuvaisia, jos meinaavat käydä töissä tai harrastaa jotain. Polttoaine.net on koko Suomessa seurattu sivusto. Valtimon ABC on ollut sivustolla ennenkin näkyvästi esillä, ja hintaluettelon väärässä päässä. Valtimo on näissä merkeissä päässyt jopa valtakunnallisiin lehtiotsikoihin, eikä saatu julkisuus juuri mairittele. Polttoainekauppa kannattaa. Valtimolle ollaankin piakkoin rakentamassa uutta ABC-myymälää. Olisiko kunnalla mitään mahdollisuutta vedota Jukolan osuuskauppaan polttoaineen hinnan kohtuullistamiseksi kuntalaisille? Tekeehän kunta kiinteää yhteistyötä osuuskaupan kanssa uuden myymälän kaavoitukseen ja liikennejärjestelyihin liittyen."

Karjalaisen konserniryppään paikallislehti Ylä-Karjala on ollut täysin hiljaa Nurmes-Valtimon polttoaineiden hinnoista. Tämä lehti ei ole tehnyt yhtään hintavertailujuttua tai käsitellyt alueen ABC-myymälöiden ylihinnoittelua. Ei yhtään varmaan koko historiassaan, vaikka talossa on muka "toimittajia". Tämä lehti syö suoraan Jukolan Osuuskaupan kädestä ja nuoleskelu on sen mukaista, Jukolan Osuuskauppa on lehden suurin ilmoittaja.

Tämä kertoo hyvin, miten sensuroitua on uutisointi Ylä-Karjala -lehdessä, myös muissa asioissa. Vaikka heitä olisi kuinka paljon toimittaja-nimikkeellä. Suhtautuminen kertoo, kuinka ammattitaidoton paikallislehden toimitus on. Lehti vaikenee, vaikka asia on keskeinen yksityisille ihmisille, yhteisöille ja yritystoiminnalle. Lehden toimitus ei myöskään arvosta yhtään lukijoiden ja alueen asukkaiden oikeuksia tietää asiasta enemmän. Voi vain kysyä, että mitä hyötyä paikallislehdelle ja toimittajille on siitä, että asioita ei kerrota niin kuin ne ovat?

Vai vaikuttaako taustalla vain lehden päätoimittaja Pertti Meriläisen ja Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttisen vapaamuurarikytkennät alueen Khadam-loossissa? Todella pienessä piirissä mennään, kun kaikkihan jo nämä tausta-asiat tietävät.

PielisPlus kaupungin ilmoituslehdeksi

Nurmeksen kaupunginvaltuusto päättää torstaina 17.1. kaupungin ilmoitusten julkaisemisesta 2013-14. Kaupunginhallitus esittää, että ilmoitusten julkaiseminen jatkuu entiseen tapaan, lehdistä vain Ylä-Karjassa.

Miksi kaupungin ilmoituksia ei julkaista viikottain ilmestyvässä ilmaisjakelulehdessä PielisPlussassakin? Ilmoitukset siinä tavoittaisivat kaikista parhaiten kaikki Nurmeksen kaupungin asukkaat. Lisäksi sama lehti ilmestyy myös kaikissa Pielisen Karjalan kunnissa.

Esimerkiksi Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon kuntayhtymän ilmoitukset sekä muiden virastojen ja laitosten tärkeät ilmoitukset tavoittaisivat ilmaisjakelulehdessä kaikki osoitteiden perusteella.

Ylä-Karjalan vuoden takainen levikki on vain 5448. Siihen on laskettu myös suuri määrä muille paikkakunnille tilattuja lehtiä (myös yhteisötilaukset), ulkomaita myöten. Ylä-Karjalan alas painunut levikki paikkakunnalla ei tavoita läheskään kaikkia kaupungin asukkaita niin tehokkaasti kuin ilmaisjakelulehti.

Nurmeksen valtuustossa pitäisi tajuta edes sen verran, että kaupungin ilmoituksilla pyrittäisiin tavoittamaan mahdollisimman paljon asukkaista. Myös ilmoitushinnat ovat PielisPlussassa halvemmat.