19.10.2010
Teknisellä johtajalla valta kihahti nuppiin?
Nurmeksen johtavat virkamiehet yrittävät vedättää valtuutettuja
Valtuustoseminaarilla on milloin mikäkin painoarvo kaupungin virkamiesjohdon esityksiin ja päätöksiin. Aikaisemmin niihin on vedottu jopa vuosikausia seminaarien jälkeen, että seminaaripäätöksiä on noudatettava.
Verotusasiassa takkia yritetään kääntää
Nurmeksen kaupunginvaltuutettujen valtuustoseminaarissa lokakuun alkupuolella esimerkiksi kiinteistöverotuksen nostaminen vuodenvaihteessa ei saanut kannatusta. Siitä huolimatta kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää yrittää kaupunginkamreeri Jari Lampisen koottuine selityksineen ajaa läpi kiinteistöverotuuksen korotuksen.
Kaupunginhallitukselle tämä parivaljakko esitti yleisen kiinteistöverotuksen nostamista 0,8 prosentista 0,96, vakituisen asunnon osalta 0,35 prosentista 0,41:een ja kesämökin verotusta 0,8 prosentista 0,88 prosenttiin. Näin kaupunki keräisi 200 000 euroa matkailuharrastelunsa kulujen kattamiseen. Vainionpään ja Lampisen johdolla tekemiin pöljiin päätöksiin vuosien varrella.
Kaupunginhallitus päätti kuitenkin 18.10. pitää kiinteistöverot entisellään, sen sijaan tuloveroprosenttia ollaan nostamassa 0,5 prosentilla, se olisi vuodenvaihteen jälkeen 20 prosenttia. Asioista päättää lopullisesti valtuusto.
Tekninen johtaja toinen sukkuloija
Nurmeksen ja Lieksan yhteisellä teknisellä johtajalla, Heikki Rautiaisella, näyttää myös valta kihahtaneen päähän.
Vuosi sitten esim. Nurmeksen kaupunginhallitus lisäsi kaupungin invenstointiohjelmaan keskustan urheilukentän hiekkatekonurmen. Valtuustoseminaarissa Rautiainen tunnusti, että hän oli pyyhkinyt hankeen pois tekniselle lautakunnalle tekemästä esityksestään, vaikka kaupunginhallitus oli päättänyt toisin vuosi sitten (Y-K 14.10.2010). Jos tämä hanke olisi ollut Hyvärilän turistirysän alueella, niin se olisi tehty heti, mutta kun kyse on lähinnä kaupungin asukkaiden käytössä olevan urheilukentän kunnostamisesta koulujen yhteydessä, niin sitä ei hoideta kuntoon.
Samassa yhteydessä Rautiainen kuitenkin korosti, että päätettyjä hankkeita ei voisi muka keskeyttää, kun useat valtuutetut olisivat siirtämässä Hyvärilään suunnitellun liikuntahallin rakentamisen ainakin vuoteen 2012. Mutta kylläpä muut hankkeet siirretään, jos ne ei liity turistien hoitamiseen.
Valtuutetut saisivat ottaa järkensä jo käteen, jos sellaista löytyy. Teknisen toimen 6,5 miljoonan investoinnit ensi vuonna ylittävät jo kaupungin kantokyvyn, ja nyt Rautiaisen mukaan hankkeita ei voida muka keskeyttää. Rautiainen haluaa Vainionpään tavoin vain kiristää tavallisten kuntalaisten verotusta ja heikentää kuntapalveluja.
Hankkeiden siirtämiseen ei tarvita kuin järkeä ja valtuuston päätös. Samalla olisi myös syytä miettiä liikuntahallin sijoituspaikka uusiksi. Kaupunkilaisia liikunta- ja monitoimihalli palvelisi erilaisissa tapahtumissa huomattavasti paremmin ja monipuolisemmin Porokylän tai keskustan alueelle sijoitettuna. Esimerkkiä voisi katsoa esimerkiksi Valtimolta ja Juuasta.
Pelottelu Vainionpään keinona
Vainionpää yritti valtuustoseminaarissa ja lehden palstoilla vielä pelotella, että liikuntahallin lykkääminen vuodella vaarantaisi opetusministeriön rahoituksen (em. lähde).
Tälläiseen lapselliseen pelotteluun ja suhtaumiseen ei opetusministeriö syyllisty rahoituspäätöksissään, siihen pystyy vain kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää ja tekninen johtaja Heikki Rautiainen. Heille tietysti siitä tulisi hiukan paperitöitä palkkansa eteen tehtäväksi, kun hakemukset pitäisi päivittää.
Matkailuharrastelu heikentänyt kuntapalvelut
Nurmeksen virka- ja luottamushenkilöjohdon matkailuharrastelu on vuosi kausia heikentänyt kaupungin sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluja.
Syys-lokakuun alussa Karjalaisen sivuilla Nurmeksen valtuutetut, mm. Hannu Mikkilä (kesk.) peräsivät kuntia entistä tiiviimmin mukaan maakunnan matkailumarkkinointiin, samalla matkailuun haluttaisiin näiden toimesta osoitettaisiin entistä enemmän verorahoja, erilaisten hankkeiden pyörittämiseen.
Olisi mielenkiintoista tietää, miten Nurmeksen verorahoilla luottamuselimissä rellestävät valtuutetut suhtausivat, jos heidän yritystoimintaan tulisi vaikka johtokunnan muodossa näitä Nurmeksen kaupunginvaltuutettuja loistamaan?
Mahtaisi firmalta loppua viimeinenkin luovuus ja osaaminen sekä samalla myös ns. yritystoiminta muuttuisi verorahoilla pyöritettäväksi tukitoiminnaksi.
Yhtälö on aivan sama matkailutoiminnassa ja matkailumarkkinoinnissa, vain itsenäiset yrittäjät voivat pärjätä asiantuntijoina. Valtuutettujen ja kaupunginjohtajan kahvitilaisuudet pitäisi olla erikseen.
Tukirahoilla pyöritettävästä toiminnasta hyvä esimerkki on julkista tukea saavan nuorisokeskustoiminnan nimen alla pyöritettävä Hyvärilän kartannohotelli. Siihen toimintaan ei liity mitään yritystoiminnan pelisääntöjä, julkisilla tuilla ja viime kädessä kaupungin verorahoilla pyöritetään majoitus- ja ravintolatoimintaa nuorisokeskustoiminnan alla, kaupungin ylläpitämässä ja kustantamassa kiinteistössä.
Valtuustoseminaarista kirjattiin paikallislehteen yksi hyvä kommentti näistä matkailukytkennöistä. Yrjö Räsänen oli todennut, että hän säästäisi irtisanomalla ostosopimukset mm. Karelia Expertin ja Hyvärilän matkailukeskuksen kanssa. Hän myös lopettaisi kaupungin maksaman kuntalaisten uintituen S-ketjun Jukolan Osuuskaupan kylpylässä.
Jukolan Osuuskaupalla olisi mahdollisuus pitää kylpyläliput kohtuullisina ilman veronmaksajien tukea, jos vain haluaisivat. Ja niin kohtaisi jossain vaiheessa myös oikea hinnnoittelu palvelujen kysynnän, kuten yritystoiminnassa yleensä joudutaan tekemään.
Kuhasen vaimo loisteessa?
Ylä-Karjalan Jukka Räsänen niittasi hyvin 19.10.2010 kaikenlaisen hankeharrastelun projektityöntekijöiden paperien pyörittelyksi, kun yrittäjät ja alan ammattilaiset eivät ole niissä mukana tekijöinä. Hyvänä esimerkkinä hän piti mm. Nurmeksen elokuvajuhlien ohjelmalehtistä sanomalehti Karjalaisen välissä elokuussa, joka oli ollut sekava ja miellyttänyt korkeintaan tekijöitään.
Kuinkas ollakaan siitä lehtisestä vastasi Hyvärilän matkailukeskuksen toimitusjohtajan ja elokuvajuhlien vastaavana tuottajana heiluneen Jukka Kuhasen puoliso Helena Eronen. Hankkeiden sulle-mulle -tukitoiminnan esimerkkinä, näköjään vailla mitään ammattitaitoa.
|