VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

8.9.2011

Nurmeksessa ja Valtimolla "päätöntä poliittista johtajuutta"

Nurmeksen ja Valtimon poliittiset johtajat sekä paikallislehti Ylä-Karjala elävät vielä edellistä kepulaista hallituskautta. Vielä elokuussa Nurmeksen ja  Valtimon päättäjät ovat kahvitelleet kepun Kiviniemen Paras-hankkeen merkeissä, eläköityneiden Nurmeksen kaupunginjohtaja Vainionpään ja Valtimon kunnanjohtaja Kemppisen johdolla.

Ainoa täysjärkinen kunta taitaa olla Lieksa näissä kolmen kunnan yhteistyöneuvotteluissa. Lieksan kaupunginhallitus päätti, että yhteistyökokous on tarkoituksenmukaisempaa järjestää myöhemmin, eikä lähettänyt edustajiaan kahvittelutilaisuuteen verorahoilla. Lieksa halusi odottaa uuden hallituksen päätöksiä kuntayhteistyöstä. Valtimolaisia ja nurmekselaisia närästi näköjään erityisesti se, että tieto Lieksan poisjäämisestä tuli lehden välityksellä (Y-K 18.8.2011).

Nurmeksen ja Valtimon päättäjät elävät vielä kepulaista Paras-hanketta. Nurmeksen kaupunginhallituksen pj. Matti Kämäräinen peräänkuuluttaa vielä muka "poliittista johtajuutta", ja että "Lieksaa voidaan muka kuunnella myöhemmin". Nurmes ja Valtimo suunnittelevat mm. sosiaalitointen yhdistämistä esim. kuntayhtymän avulla?

Tämä osoittaa Kämäräiseltä täysin päätöntä poliittista johttajuutta. Miksi Kämäräinen ja kepukaarti yrittää vielä vedättää luottamushenkilöitä ja alueen asukkaita??? Kepulaisten luoma Paras-hanke ja kuntien ajaminen 20 000 asukkaan kokonaisuuksiin sosiaali- ja terveyspalveluissa on kuopattu nykyisen hallituksen hallitusneuvotteluissa, ja kaikki kunnat läpikkäydään aivan toiselta pohjalta. Tavoitteena on palvelujen turvaaminen, eikä vain hallinnon ja johtavien virkamiesten etujen turvaaminen, kuten on käynyt Paras-hankkeessa.

Samalla pyritään myös irti kaikenlaisista ulkoistamishankkeista, kuten  kuntayhtymistä. Ne ovat osaltaan myös etäännyttäneet ja vähentäneet kuntapalveluja, ja aloittaneet kuntapalvelujen ulkoistamiskehityksen, kuntayhtymät lääkärien johdolla ovat saaneet päätösvallan mm. ostopalvelujen läyttämisestä lääkäripäivystyksissä, jotta virkalääkärit eivät vain joutuisi tekemään esimerkiksi vuorotyöjaksoja. Tämä kuntayhtymien perustaminen on antanut vallan pienille lääkäreitä nuoleville sulle-mulle -piireille.

Kuntayhtymistä on tullut lääkärikunnan vetämiä, joissa kunnat ovat vain maksumiehinä. Kuntayhtymän hallituksissa istuvat poliittisesti valitut henkilöt eivät uskalla sanoa mitään poikkisanaa lääkäreille, heidän esityksiä vain myötäillään. Pätösvalta on ulkoistettu kunnallisilta luottamushenkilöiltä, vain kuntien rahat ovat kelvanneet kuntayhtymille.

Nyt Numes ja Valtimo suunnittelevat tätä kuntayhtymämallia myös sosiaalipalveluihin. Tämä on sitä Kämäräisen ja keskustapuolueen vaikuttajien päätöntä johtajuutta peruskunnissa, ja muita poliittisia ryhmiä vedätetään valheilla. Näinhän on käynyt myös hammaslääkäritukien osalta, jotka eivät ole selvityksenkään mukaan menneet asiakkaiden hyväksi, vaan yksityishammasläärien taskuihin. 

Kämäräisenkin luulisi teitävän, että "poliittista johtajuutta" ei ole hätiköityjen pikapäätösten tekeminen "että vain muut eivät ehtisi jotakin esittää", eikä myöskään kuntalaisten palvelujen heikentäminen.

Vai ajaako Kämäräisen kepuklaani alueella sosiaalipalveluja samaan tilanteeseen kuin terveyspalveluissa on tehty, erityisesti ensiapupalveluissa? Valtimolta niitä ei löydy, ja Nurmeksen ja Lieksan lääkäripäivystys on jo vuorottelua viikonloppuisin. Olevinaan säästöjä yhteensä 70 000 euroa vuodessa, vaikka tämä raha taitaa mennä jo ilmoittelukuluihin paikallislehdissä yms.

Eniten ensiapupalvelujen henkentäminen kertoo, että paikallisista ihmisistä ei välitetä pätkääkään, ihmisten ensiapupalvelujen saamista nopeasti ja  läheltä ei arvosteta. Myös selvitys osoittaa jo kesäkuussa alkaneen päivystysvuorottelun osalta, että ihmiset ovat vähemän hakeutuneet ensiapupäivystykseen, vaikka kynnyksen hoitoon hakeutuminen osalta pitäisi terveyspalvelujen osalta olla mahdollisimman alhainen. Nurmeksessa tätä ei tietystikään haluta, kun se tarkoittaisi potilaiden vastaanottamista ensiapupäivystyksessä. Tämä on sitä päätöntä poliittista johtajuutta Nurmeksessa ja Valtimolla, kepulaisten päättäjien johdolla.

Paras-hankkeen tiimoilta Nurmes ja Valtimo ovat käyttäneet vajaan viiden vuoden aikana paljon rahaa täysin turhiin neuvotteluihin. Ehkä se on ollut tarkoituskin, ovat saaneet matkustella ja kahvitella kokouspalkkioiden kera, ollut jotain tekemistä Vainionpäälle ja kumppaneille. Samalla vuosien varrella tehdyt kansalaisten kuntapalvelujen leikkaukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle myös paikallislehtitasolla, kun Ylä-Karjalakin on klaanin vetämänä hehkuttanut kuntaliitoksen puolesta ja samalla pelotellut kaikella muulla mahdollisella.

Avuksi lehti on saanut vuosien varrella myös paikallisen vapaamuurareiden Khadam-loosin, jonka nokkamiehet ovat lehdenkin palstoilla puhuneet kuntaliitoksen puolesta muka poliittisesti vastuullisena päätöksentekona ja poliittisena johtajuutena, siis päättömänä sellaisena...

Ihmisten pelottelu näyttää jatkuvan Keskustapuolueen kaikilla rintamilla kuntien pakkoliitoksista, vaikka nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa ei ole sanallakaan mainittu kuntien pakkoliitoksia!